U.B.Bosnae Zelene beretke Vogosca

Dobrodošli! Pokušat cemo vam dočarati rad Udruženja , naravno sa našom sekcijom izviđači Zelenih beretki.Prvenstveno dajemo značaj obilježavanjima bitnijih datuma , 91.g.-95.g. Naša parola je :Borimo se istinom i da se nikada ne zaboravi!18.02.2013.

Obilježavanje 105.motorizovane brigade

Selam alejkum i dobar dan !

 

105.motorizovana brigada

 

Njih krasi hrabrost, požrtvovanost,brzina i odlučnost.Oni su sijali paniku među zlotvorima koji su blokirali Sarajevo i večinu Bosne i Hercegovine.Naši branioci 105.Motorizovane brigade svojim znanjem,patriotizmom i odlučnošću cijeli odbrambeni rat su neprijatelju uništavali vatrene tačke,veće količine MTS-a kao i živu silu. 105.Motorizovana brigada nastala je iz redova samoorganizovanih borbenih grupa ,Zelenih beretki,Patriotske lige,jedinica MZ-a Šipa,Koševskog Brda,Crnog Vrha,Gorice,Pionirske doline,Nahoreva,Brekinog potoka,Breke, Grdonja,Bjelava,Sedrenika,Medrese,Mihrivoda,Vratnika i Pašinog brda.Čovjekova dužnost je prije svega da ostane čovjek.105.Motorizovana brigada je imala iskrene nijete.Mladići su preko noći izrastali u velike ratnike.Mnogi su dobili najveća ratna priznanja.Kad bi te borce u vihoru rata pitali šta bi još voljeli dobiti dobiti osim nagrada, mnogi bi odgovarali :»Samo da se naspavamo». Zašto nisu spavali?Svjesni su bili činjenica da bi naša podjela bila konačna pobjeda srpskog agresora.Bosna naša mati nije pala, a i neće.Ne smije niko dijeliti Bosnu na ove i one ,Bosna  je jedno!Danas bi pojedini  političari pogazili put šehida i poginulih boraca, neće moći!!!

Naši očevi danas ne žele da naplate svoj patriotizam, ni svoju krv, ni živote.Njima samo treba garancija da ih država koju su branili i napravili , neće zaboraviti kao i njihova herojska djela.Za nas mlade njihove potomke je najvažnije da mi učimo o njihovim dobrim djelima.Ta dobra djela su učestvovanje 105.Motorizovane brigade u odbrani Sarajeva,Hercegovačkih gradova ,Igmanskog ratišta,Nišičkog ratišta, gdje smo veoma ponosni kada su oslobađana sela : Karići,Šikulje, Zlokraci,dio Brgula,a zaposjeli strateške bitne kote:1089,1149,Kozija glava,kota 997 u blizini sela Danilovići.

Bili su i do Banja Luke!Vjerujte ,ovo Vam čitam s ponosom.Zar treba o ovome šutjeti?Molimo preživjele pripadnike da na ovom mjestu prave historijske časove osnovnim ,kao i srednjim školama.Ovo se ne smije zaboraviti.

Mi se ovim putem zahvaljujemo, Vama veteranima za sve učinjeno za našu jedinu nam Bosnu i Hercegovinu. Da se o 105.Motorizovanoj brigadi i u budućnosti priča i uči kao i od Kulina Bana, ako Bog da znači makar  još idućih hiljadu godina.. Naravno one najsvetije i njihove porodice nemojte zaboravljati, šehide i poginule borce, mi mladi nećemo!!!

Nemojte danas plakati i biti tužnih pogleda,pokažite nam Bošnjački duh!

Vidjet ćemo se  ako Bog da i iduće godine na ovom istom svetom mjestu, kako mi izviđači Zelenih beretki Vogošća često kažemo , naša i Vaša rana.

105.Motorizovana brigado, sretan Vam rođendan!!!

 

Zelene beretke Vogošća

17.02.2013.g.

Mala Kula
KALENDAR

<< 02/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728


LOGO BLOGA

U.B.Bosnae Zelene beretke Vogosca


MOJI PRIJATELJI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
RODNA GRUDA
Mjesečevi Prsti
burek
U urbanoj sahari života
Superpenzioner
Svedska Hanuma
Tražeći tebe među zvijezdama.
San o jednoj ženi
Svemirske Pjesme
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
hadzinica
Tišina
Bosnjacki front
Hikaje- mudrosti
Bosnian nasheeds
Ne znam ja tebe nikome da ispričam.
Bosanski život
Moj put
• dogma mog unutrašnjeg suvereniteta •
Dnevnik posebnih
living in Bosnia
DOWA.
Princesswithoutroyallife
BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
Duradbegov Dolac
dijetenoci
Moj centar svijeta
la cucaracha
Duh Koji Hoda
F.C. Inter
Travnicki pogledi
(Ł) S Obe Noge Stojim Cvrsto Na Oblacima .©.♫
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Naopaka Bajka
JEDI AJVAR I ČITAJ NAŠE PESME
Dvadest devet
Old postcards of Bosnia
KaŽeŠ,pOsLiJe Si PaTiO...MeNi jE sRcE zAsTaLo...
Priča o svakoj ljubavi: voli, boli, preboli..
ters zena
World4you >> Dream Theater
Pjesme i poezija
Sve obicno...
Administratorov blog
.Mogu da mi uzmu sve,ali ljubav prema tebi ne...
ludi konj
Verujem!
Photo Muhamed Husić alias Hamo
SAMO OPUŠTENO
više...


MOJI LINKOVI
zabrana